Taufan sandy dan kita di Malaysia

Posted On 2 November 2012

Filed under Pelbagai

Comments Dropped leave a response

Akhir-akhir ini hujan lebat. Tanpa baju hujan, aku dengan beg komputer segala macam jadi kuyup, lukus dan lenjun dibuatnya. Kesabaran dan kreatif memang diperlukan semasa hujan begini.

Manhattan dan pantai timur Amerika dilanda taufan Sandy dan boleh melumpuhkan sistem pengangkutan negara itu. Tetapi Amerika sebuah negara yang maju yang mampu menghadapi segalanya. Kalau taufan Sandy melanda Malaysia, apakah persediaan kita agaknya. 

Semasa di kampung dulu, mereka memberi bantuan tin sardin yang dah karat dan lesut-lesut serta beras segantang dua. Alhamdulillah juga kerajaan hendak membantu, kalau tidak ? tak tahu apa nak jadi.

 

Semasa aku menonton TV Jepun semasa ke sana pada bulan Merdeka 2012 lalu, TV banyak menyiarkan pelbagai cara, pelbagai cara untuk menyelamatkan diri sekiranya berlaku tsunami. Tsunami melanda Jepun di utara pulau Honshu. Rakyatnya masih sempat berbaris menerima bantuan dan menaiki bas ke tempat bantuan. Rakyat kita manalah pernah berbaris macam tu. Dekat sekolahpun, murid-murid tak mahu berbaris panjang. Mereka sanggup berebut semasa membei makanan di kantin. 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s